Samlarkortspel

Samlarkortspel är en speciell form av kortspel där man använder sig av en speciell typ av kortlek. Det första samlarkortspelet som uppfanns heter Magic: The Gathering och detta kortspel kom till år 1993 och skapades av matteläraren Richard Garfield.

Spelet utspelar sig i en fantasivärld och varje spelare har varsin kortlek. Oftast spelar endast två personer med varandra i samlarkortspel. Varje spelare har själv satt ihop sin kortlek och det påminner lite om andra samlarkort, såsom hockeykort exempelvis. Spelet är en blandning av kortspel och samlarbilder och går ut på att båda spelarna sitter vid ett bord och ska slå ut varandra.

Värdefulla kort

Man samlar alltså på dessa kort och bygger upp sin egen kortlek. Vissa kort som kommer från de äldre varianterna av spelet kan vara oerhört värdefulla och kan kosta väldigt mycket pengar. Kortleken ska bestå av olika typer av kort såsom följande: varelser, land, artefakter och besvärjelser. Just i Magic är varelse-korten kort som representerar olika typer av varelser som kan anfalla motståndaren. Land-korten är ett grundläggande kort som krävs för att spela nästan alla andra kort i leken. Besvärjelse-korten kan till exempel bestå av en förtrollning som kan påverka och förstöra spelet. Artefakt-korten representerar många olika artefakter med starka egenskaper.

Slutord

Det finns även olika färger i Magic som betyder olika saker och som har olika funktioner. Det finns vit, blå, röd, svart och grön. Det finns givetvis även andra samlarkortspel som man kan spela, såsom Pokémon eller Guardians. Det finns nu också spel som är baserade på World of Warcraft. Man spelar alltså två och två vid ett bord men det finns även spel som är anpassade för flera personer. Nuförtiden spelas det både VM, EM och stora proffsturneringar i just Magic: The Gathering, precis som man gör i poker där man spelar om stora summor pengar. Varför inte testa ett samlarkortspel redan idag?